Öko gazdálkodás az Őrségben

A gazdaság zárt működésű, csak a nálunk megszállt nyaralók számára látogatható az állatok és a vendégeink nyugalma érdekében.

Az állattartást tyúkokkal kezdtük. Az első kecskét akkor vettünk, mikor gyerekünk született, mert hallottuk, hogy a kecsketej milyen egészséges. Sokáig mondtuk, hogy tehenünk nem lesz, mert az városi szemmel akkora állat… Aztán lett 100 kecskénk, és mostanra 80 marhánk.

2008-ban sajnos szembe kellett néznünk vele, hogy kinőtt minket a gazdaság, egyszerűsítenünk kell, nem győzzük a munkát. Ezért a kecskeállományt eladtuk, de azért mutatóba maradt pár  kecskénk, mert hiányzott volna a házunk tájáról 15 év „kecskézés” után. Így azért egy kis kecskesajt is készül, amellett, hogy főleg tehéntejből készülnek a fűszeres házi sajtok.

Ma 80-1000 szarvasmarha: tehenek és bocik, néhány kecske és birka, pár csüngőhasú sertés és baromfik képezik az állatállományt. A porta hangulatának meghatározója a kutyák és a macskák jelenléte is.

Az állatokkal való munka tölti ki a napjainkat. A mindennaposak: etetés, legeltetés; az időszakosak: trágyázás, körmölés, fedeztetés, ellések; és az évszakhoz kötődőek: kaszálás, szénaszárítás, bálázás, stb.

A gazdasághoz tartozik közel 90 hektár (saját és bérelt ) kaszáló és legelő terület. A tehenek a borjakkal együtt lelegelnek tavasztól őszig, és megterem a télire szükséges szénájuk.

A tehenek többsége hús marha, azaz ellés után vele marad a borja, szükséglet szerint szopik, nő a tejen és a legelőn, és fél éves korában továbbtartásra adjuk el.

Nyitva tartási időben a kisállatok (kecskék, birkák, disznók, baromfik) a látogatók számára is megtekinthetőek és ilyenkor házi tejtermékek is vásárolhatóak a portán.