Öko gazdálkodás az Őrségben

A gazdaság zárt működésű, csak a nálunk megszállt nyaralók számára látogatható az állatok és a vendégeink nyugalma érdekében.

Az állattartást tyúkokkal kezdtük. Az első kecskét akkor vettünk, mikor gyerekünk született, mert hallottuk, hogy a kecsketej milyen egészséges. Hamarosan több mint száz kecskénk, lett, sajtot készítettem a tejből. Sokáig mondtuk, hogy tehenünk nem lesz, mert az városi szemmel akkora állat…Aztán persze lett marhánk is. Mára nyáron közel nyolcvan magyartarka tehén és borjaik legelnek a rétjeinken.

2008-ban sajnos szembe kellett néznünk vele, hogy kinőtt minket a gazdaság, egyszerűsítenünk kell, nem győzzük a munkát. Ezért a kecskeállomány nagy részét eladtuk, mutatóba maradt pár  kecskénk, mert hiányzott volna a házunk tájáról 15 év „kecskézés” után. Így azért egy kis kecskesajt is készül, amellett, hogy főleg tehéntejből készülnek a fűszeres házi sajtok.

Ma a szarvasmarhák, a tehenek és a bocik, néhány kecske és birka, pár csüngőhasú sertés képezik az állatállományt. A porta hangulatának meghatározója a kutyák és a macskák jelenléte, és a baromfik, tyukok, kakasok, libák, futókacsák, és Perec a pulyka,

Az állatokkal való munka tölti ki a napjainkat. A mindennaposak: etetés, legeltetés; az időszakosak: trágyázás, körmölés, fedeztetés, ellések; és az évszakhoz kötődőek: kaszálás, szénaszárítás, bálázás, stb.

A gazdasághoz tartozik közel 90 hektár (saját és bérelt ) kaszáló és legelő terület. A tehenek a borjakkal együtt lelegelnek tavasztól őszig, és megterem a télire szükséges szénájuk.

A tehenek többsége húsmarha, azaz ellés után vele marad a borja, szükséglet szerint szopik, nő a tejen és a legelőn, és fél éves korában továbbtartásra adjuk el.

Nyitva tartási időben a kisállatok (kecskék, birkák, disznók, baromfik) a látogatók számára is megtekinthetőek és ilyenkor házi tejtermékek is vásárolhatóak a portán.