TÁJÉKOZTATÁS A KORONAVÍRUS OKOZTA FERTŐZÉS KAPCSÁN

Terjedése:

A koronavírus (SARS – COVID-19) elsődlegesen légúti vírus, amely közvetlenül emberről emberre terjed, leginkább cseppfertőzéssel. Köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Ezen kívül a fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, ami aztán az archoz, szájhoz, orrhoz érintve bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek (szappan, alkohol, klór) is elpusztítják.

Tünetei:

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhetnek. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési, keringési vagy más szervi elégtelenséggel, szepszissel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik idősek, vagy valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

A betegség legjellemzőbb tünetei: láz, hidegrázás, száraz köhögés, légszomj. Előfordulhat még torokfájás, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, és fáradékonyság.

Ezekkel a tünetekkel, vagy ha az érkezésüket megelőző 14 napban szoros kapcsolatban lehettek megerősítetten vagy valószínűsítetten új koronavírussal fertőzött személlyel, vagy külföldön jártak, kérjük ne jöjjenek nyaralni a lefoglalt időpontban!

Ezen tünetek fellépése esetén a nyaralása alatt, különösen ha 38°C vagy a fölötti láz, köhögés, légszomj valamelyike fennáll, hirtelen megbetegedési kezdettel, azonnal forduljon hozzánk, a többi vendég biztonságának fokozott biztosítása, és mielőbbi orvosi ellátás miatt.

Mit teszünk mi:

A fentiek kapcsán, a vendéglakásokban az eddig megszokott alapos takarítási folyamatokat fertőtlenítőszerekkel végezzük, illetve ózongenerátorral sterilizálunk a vendégcseréknél, és biztosítunk a lakásokban fertőtlenítőszert, hogy a nyaralás alatt a kilincseket, ajtókat, használati tárgyakat szükség esetén tudják a vendégek csírátlanítani.

Mit tehetnek Önök:

Kérjük kedves vendégeinket is, hogy gyakori kézmosással és a higiénés szabályok betartásával segítsék a korona vírus és általában a vírusok terjedésének a meggátolását:

  • Rosszullét, betegség esetén maradjanak otthon!
  • Végezzenek rendszeresen és alapos szappanos kézmosást!
  • Köhögés, tüsszentés papírzsebkendőbe vagy a könyökhajlatba történjen.
  • A használt papírzsebkendőt azonnal dobják szemetesbe!
  • Vásárláskor, kiránduláskor, a közösségi helyek látogatásakor, a többi vendéggel és a háziakkal való találkozáskor tartsák be az előírásokat: 2 m-es távolságtartás, maszk használata, időkorlátozás az üzletekben a 65 év felettieknek!
  • Kerüljék a kapcsolatot a fertőzés tüneteit mutató emberekkel!

Kívánunk kellemes időtöltést, jó pihenést a portánkon! Vigyázzunk Egymásra!